Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to bardzo proste danie, które możesz przygotować zarówno na pełnowartościowy obiad jak i ciepłą, sycącą kolację.
Pieczona papryka o słodkawym smaku doskonale kontrastuje z delikatnym farszem mięsno ryżowym.
Danie to świetnie pasuje do prostych dodatków, takich jak sos pomidorowy, kwaśna śmietana czy sałatka z lekkim dressingiem.
Szukasz pomysłów na szybki lunch?
Sprawdź nasz ebook!
Znajdziesz w nim 10 inspiracji na szybkie i smaczne dania do biura lub szkoły!
Wsuwaj Porady
Jaki farsz zrobić do papryki faszerowanej?
Podstawą farszu do papryki faszerowanej jest surowe mięso mielone (wieprzowe, wołowe lub drobiowe), które idealnie komponuje się z ryżem.
Farsz dopraw klasycznymi przyprawami jak sól, pieprz i papryka, a także świeżymi ziołami (tymianek, oregano, bazylia), które wzbogacają smak i aromat potrawy.
Możesz dodać również startego sera do farszu lub na wierzch, aby stworzyć zapieczoną warstwę
Jak długo piec faszerowaną paprykę?
Faszerowaną paprykę piecz przez około 60 minut w temperaturze 180°C aby mięso zdążyło się dokładnie upiec.
Piecz papryki pod przykryciem (może to być folia aluminiowa).
Na ostatnie 10-15 minut możesz zdjąć przykrycie, żeby farsz i papryka delikatnie się przypiekły.
Czas pieczenia zależy od wielkości papryk oraz tego, jak bardzo miękkie lub chrupiące mają być.
Co zrobić, żeby faszerowana papryka była miękka?
Jeśli chcesz żeby papryka faszerowana była idealnie miękka, wypróbuj nasze sprawdzone sposobów:
- Podgotuj paprykę przed faszerowaniem: Jednym z najprostszych sposobów na zmiękczenie papryki jest krótkie podgotowanie jej we wrzącej wodzie przez około 5-6 minut. Dzięki temu papryka zmięknie już przed pieczeniem, co skróci czas zapiekania i zapewni, że będzie delikatna, nie tracąc przy tym kształtu.
- Piecz pod przykryciem: Pieczenie papryk pod folią aluminiową lub pokrywką przez pierwsze 45 minut pozwala na zachowanie wilgoci, dzięki czemu papryki będą miększe. Dopiero na końcowe 10-15 minut możesz zdjąć przykrycie, żeby delikatnie je przyrumienić.
- Dodaj wodę/bulion do naczynia: Niewielka ilość wody lub bulionu na dnie naczynia żaroodpornego/brytfanny podczas pieczenia sprawi, że papryki będą miękkie i soczyste.
Nasze sprawdzone sposoby zapewnią, że papryka będzie smaczna i miękka, a farsz dobrze zapieczony.
Jak podgotować paprykę przed zapiekaniem?
Aby podgotować paprykę przed zapiekaniem, wystarczy kilka kroków:
- Przygotowanie papryki: Umyj papryki, odetnij górną część („kapelusz”) i usuń nasiona oraz białe błony wewnątrz.
- Gotowanie: Doprowadź wodę do wrzenia w dużym garnku. Włóż przygotowane papryki do wrzątku i gotuj przez 5-7 minut, w zależności od tego, jak miękkie mają być. Zazwyczaj 5 minut wystarczy, aby lekko zmiękczyć papryki, zachowując ich kształt, a 10 minut dla bardziej miękkiej konsystencji.
- Osuszenie: Wyjmij papryki z wody i odstaw, aby ociekły i ostygły przed faszerowaniem.
Przygotowane w ten sposób papryki będą miękkie, a jednocześnie nie rozpadną się podczas zapiekania.
Podoba Ci się ten przepis? A może masz pomysł jak go zmodyfikować? Podziel się swoją opinią w komentarzach! 🧑🍳 💬