Omlet na słodko to świetny pomysł na urozmaicenie lekkiego śniadania, deseru a nawet kolacji.
Dzięki dodatkowi owoców, jest nie tylko smaczny, ale również bardzo odżywczy.
W tym artykule znajdziesz trzy przepisy na omlet na słodko:
Omlet na słodko z jagodami
Składniki
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki (może być zwykła lub bezglutenowa)
- 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka masła lub oleju do smażenia
Przygotowanie
- W misce ubij jajka na gładko, dodaj mleko, cukier i mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby nie było grudek.
- Na patelni rozgrzej masło lub olej. Gdy będzie gorące, wlej masę jajeczną.
- Smaż omlet na średnim ogniu przez około 5 minut, aż spód się zetnie. Następnie dodaj jagody na wierzch omletu.
- Przykryj patelnię i smaż jeszcze przez 5 minut, aż jagody zaczną pękać i omlet będzie dobrze zrumieniony.
- Podawaj omlet na słodko na ciepło, posypany dodatkowym cukrem lub polany syropem klonowym.
Ten przepis na omlet na słodko z jagodami to idealne rozwiązanie na słodkie śniadanie lub lekki deser. Możesz eksperymentować z różnymi owocami, dodając na przykład pokrojone banany, maliny czy truskawki.
Omlet biszkoptowy na słodko
Składniki
- 4 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka masła
- owoce do podania (np. truskawki, banany, jagody)
Przygotowanie
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy.
- Do masy żółtkowej dodaj mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj.
- Dodaj ubite białka do masy żółtkowej i delikatnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło, wlej masę jajeczną.
- Smaż na średnim ogniu pod przykryciem przez około 5 minut, aż spód się zetnie. Przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty.
- Podawaj z ulubionymi owocami.
Bezglutenowy omlet na słodko z cynamonem i jabłkami
Składniki
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 duże jabłko
Przygotowanie
- W misce ubij jajka, dodaj mleko, mąkę ryżową, cynamon i cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Jabłko obierz, pokrój na cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy, ułóż plasterki jabłka i smaż przez około 2 minuty.
- Wlej masę jajeczną na jabłka, przykryj patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż omlet się zetnie.
- Podawaj na ciepło, posypany dodatkowym cukrem lub cynamonem.
Wsuwaj Porady
Jak zrobić omlet na słodko na szybko?
Wystarczy ubić jajka z mlekiem, cukrem i mąką, wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć przez około 10 minut. Możesz dodać ulubione owoce dla dodatkowego smaku.
Jak zrobić omlet z jajek?
Omlet z jajek robi się bardzo prosto. Wystarczy ubić jajka, dodać do nich trochę mleka, soli i pieprzu (lub cukru, jeśli robisz omlet na słodko), a następnie wlać na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem. Smaż na średnim ogniu, aż omlet się zetnie.
Jak zrobić omlet biszkoptowy na słodko?
Omlet biszkoptowy na słodko robi się podobnie jak zwykły omlet, ale dodaje się do niego więcej mąki i cukru, a także trochę proszku do pieczenia. Po ubiciu wszystkich składników razem, wylej masę na patelnię i smaż na małym ogniu, aż omlet się podniesie i zrumieni.
Ile dodać mąki do omletu?
Ilość mąki do omletu zależy od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać. Jeśli chcesz, aby omlet był bardziej puszysty, dodaj więcej mąki. Dla omletu na słodko, zazwyczaj dodaje się około 1 łyżki mąki na 3 jajka.