Boczniaki to grzyby o wyjątkowym smaku i konsystencji, które są doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały.
Jeśli szukasz pomysłu na to, co możesz z nimi zrobić, mamy dla ciebie smaczny i sprawdzony przepis na boczniaki z patelni.
Szukasz pomysłów na szybki lunch?
Sprawdź nasz ebook!
Znajdziesz w nim 10 inspiracji na szybkie i smaczne dania do biura lub szkoły!
Wsuwaj Porady
Z czym podawać boczniaki?
Boczniaki podane z dodatkiem ziół, takich jak tymianek czy rozmaryn, mogą stanowić pyszne, samodzielne danie.
Możesz je również podać z chlebem, chrupiącą bagietką lub jako dodatek do mięsa, makaronu czy ryżu.
Czy trzeba myć boczniaki przed smażeniem?
Boczniaki należy umyć przed smażeniem. Nie musisz ich obierać.
Oto, jak to zrobić:
- Delikatnie oczyść grzyby, aby usunąć z nich ziemię i zanieczyszczenia. Możesz to zrobić ręką lub za pomocą miękkiej szczoteczki.
- Odetnij twarde, drewniane końcówki trzonów boczniaków (mogą być twardsze i mniej smaczne niż kapelusze).
- Boczniaki są dość delikatne, dlatego nie myj ich zbyt długo. Szybko je opłucz pod bieżącą, zimną wodą, delikatnie przemywając palcami, aby usunąć resztki brudu.
- Po umyciu osusz boczniaki papierowym ręcznikiem lub czystą kuchenną ścierką.
Po umyciu i osuszeniu boczniaki są gotowe do krojenia i dalszego przygotowywania według wybranego przepisu.
Smacznego!
Więcej przepisów
Podoba Ci się ten przepis? A może masz pomysł jak go zmodyfikować? Podziel się swoją opinią w komentarzach! 🧑🍳 💬