Boczniaki możesz przygotować na wiele sposobów.
Możesz zrobić je w kremowym sosie śmietanowym, delikatnie podsmażyć na patelni z dodatkiem czosnku, lub poddusić w korzennych przyprawach i suszonych owocach.
W naszym przepisie pokażemy ci prosty sposób, jak przygotować aromatyczne, grillowane boczniaki, które świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie, a także jako dodatek do innych potraw.
Wsuwaj Porady
Jakie przyprawy najlepiej pasują do boczniaków?
Podstawowe przyprawy, które najlepiej pasują do boczniaków to sól oraz świeżo mielony, czarny pieprz.
Boczniaki świetnie komponują się z papryką, zielem angielskim, liściem laurowym, gałką muszkatołową sosem sojowym i imbirem.
Ich smak wzbogaci także dodatek czosnku, cebuli, tymianku, rozmarynu i natki pietruszki.
Czy boczniaki można jeść na surowo?
Choć boczniaki możesz jeść na surowo, ich smak i tekstura są zdecydowanie lepsze po obróbce termicznej.
Surowe boczniaki mają charakterystyczny lekko metaliczny smak, dlatego przed podaniem warto je gotować, grillować, smażyć lub delikatnie poddusić.
Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? A może masz pomysł jak go zmodyfikować? Podziel się swoją opinią w komentarzach! 🧑🍳 💬