Risotto to danie, które kojarzy się z luksusem, ale w rzeczywistości jest proste do przygotowania w domu.
Chcesz je zrobić?
Nic prostszego. Mamy dla ciebie dwa przepisy, które zachwycą cię swoim niepowtarzalnym aromatem i smakiem.
W tym artykule znajdziesz dwa przepisy na risotto z grzybami:
Przepis na risotto z grzybami leśnymi
Składniki
- 200 g ryżu arborio
- 1 l bulionu warzywno-grzybowego
- 300 g świeżych grzybów leśnych np.prawdziwków, borowików
- 1 mała cebula
- 50 ml białego wina
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki masła
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- grzanka do podania
Przygotowanie
- Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej oliwie aż się zeszkli.
- Dodaj ryż i wymieszaj.
- Wlej wino. Gotuj często mieszając aż wino odparuje.
- Po odparowaniu wina dodaj łyżkę wazową bulionu, a gdy ryż go wchłonie – dodaj kolejną. Czynność powtarzaj aż do wykorzystania całego bulionu.
- W międzyczasie przygotuj grzyby. Prawdziwki lub inne świeże grzyby oczyść, pokrój w dużą kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy. Dodaj rozmaryn, część tymianku, pieprz i sól.
- Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach), dodaj podsmażone grzyby i gotuj wszystko razem przez kolejne kilka minut.
- Przed podaniem wymieszaj ryż z masłem i parmezanem oraz świeżym tymiankiem.
Przepis na kremowe risotto z boczniakami
Składniki
- 250 g ryżu do risotto (np. Arborio)
- 400 g świeżych boczniaków
- 1 cebula
- 60 g masła
- 60 ml białego wina
- 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub grzybowego
- 60 g tartego parmezanu
- świeża natka pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
- Umyj i osusz boczniaki.
- Pokrój je w paski.
- Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć grzyby, dopraw solą i pieprzem.
- Smaż przez ok. 5 min, aż boczniaki zmiękną i nabiorą złoto brązowego koloru
- Przełóż boczniaki z patelni do miski.
- Na tej samej patelni rozpuść połowę masła i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli.
- Dodaj ryż i wymieszaj go z masłem. Smaż przez 2 – 3 min.
- Dodaj wino i czekaj, aż trochę odparuje.
- Dolej stopniowo gorący bulion – po jednej łyżce wazowej. Gotuj mieszając aż cały bulion się wchłonie. Powtórz czynność aż ryż będzie miękki i kremowy, ale nie rozgotowany.
- Pod koniec przygotowywania risotto (ostatnie 5 min) dodaj usmażone wcześniej boczniaki oraz połowę posiekanej natki pietruszki.
- Dopraw solą i pieprzem, dodaj resztę masła i posyp risotto parmezanem.
- Przed podaniem posyp risotto pozostałą natką pietruszki.
Jeśli lubisz grzyby, mamy dla ciebie trzy przepisy na pyszne boczniaki.
Wsuwaj Porady
Jak zrobić dobre risotto z grzybami?
Aby risotto było smaczne, użyj świeżych grzybów i odpowiedniego ryżu (np. Arborio). Pamiętaj aby po ugotowaniu ryż był miękki, ale nie rozgotowany i aby całość miała kremową konsystencję.
Co można zrobić z grzybów leśnych na obiad?
Grzyby leśne są doskonałym składnikiem wielu dań, takich jak zupy, sosy, makarony, a także risotto. Mogą być także doskonałym dodatkiem do pieczonego lub duszonego kurczaka, kaczki lub wieprzowiny.
Ile moczyć grzyby do risotto?
Jeśli używasz suszonych grzybów, zaleca się aby moczyć je przez co najmniej 20-30 minut w ciepłej wodzie. Pamiętaj, aby zachować wodę po moczeniu grzybów – jest pełna smaku i można jej użyć do przygotowania aromatycznego bulionu.