Opieńki marynowane z cebulą to idealny pomysł na dodatek do wielu potraw, od kanapek, mięs, sałatek po eleganckie deski serów.
Wyrazista, słodko-kwaśna zalewa octowa w połączeniu z przyprawami, takimi jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i goździki, nadaje opieńkom wyjątkowego smaku.
W naszym sprawdzonym przepisie pokażemy ci krok po kroku, jak je przygotować.
Szukasz pomysłów na szybki lunch?
Sprawdź nasz ebook!
Znajdziesz w nim 10 inspiracji na szybkie i smaczne dania do biura lub szkoły!
Wsuwaj Porady
Czy opieńki można marynować?
Tak, opieńki można marynować. To jedna z najlepszych metod na zachowanie ich smaku na dłużej, przez co idealnie nadają się do domowej spiżarni.
Marynowane opieńki są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy zimnych przekąsek, a ich intensywny smak doskonale komponuje się z kwaskowatą, aromatyczną zalewą octową.
Jak zrobić dobrą zalewę do opieniek?
Dobrą zalewę do opieniek przygotujesz z mieszanki wody, octu, cukru, soli oraz aromatycznych przypraw.
Zalewa powinna być wyrazista, tak aby podkreślić smak opieniek.
Aby wzbogacić jej smak, możesz dodać kilka ziaren gorczycy lub plasterki marchewki, które dodadzą marynacie delikatnej słodyczy i koloru.
Podoba Ci się ten przepis? A może masz pomysł jak go zmodyfikować? Podziel się swoją opinią w komentarzach! 🧑🍳 💬