Śledzie w occie zachwycają swoim wyrazistym słodko-kwaśnym smakiem zarówno amatorów, jak i znawców kuchni polskiej.
Swoją popularność zawdzięczają nie tylko smakowi, ale również tradycji – śledzie często goszczą na polskich stołach podczas świąt i uroczystości.
Aby je przygotować, potrzebujesz kilku składników: filetów śledziowych, octu, wody, soli, cukru, cebuli oraz podstawowych przypraw.
Sprawdź nasz prosty przepis na tradycyjne śledzie w occie i przygotuj je w swojej kuchni.
Wsuwaj Porady
Jak zrobić zalewę do śledzi z octem?
Odpowiednio przygotowana zalewa to podstawa każdego dobrego przepisu na śledzie.
Najprostsza zalewa składa się z następujących składników:
- ½ szklanki octu 10%
- 2 ½ szklanki przegotowanej wody
- 4 ½ łyżek cukru
- ¾ łyżki soli
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna czerwonego/kolorowego pieprzu
Wszystkie składniki zalewy zagotuj i wymieszaj w rondelku, a następnie ostudź.
Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami, możesz zastąpić zwykły ocet, octem jabłkowym.
Czy śledzie w occie są zdrowe?
Śledzie w occie są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które są korzystne dla układu krążenia i mózgu.
Zawierają także sporo białka i witamin, w tym witaminę D, która jest rzadko występująca w innych produktach spożywczych.
Jednakże warto pamiętać też o innych aspektach, które mogą wpłynąć na ocenę ich wartości zdrowotnej.
Zalewa octowa, w której są marynowane śledzie, często zawiera dodatek cukru i soli, na co szczególną uwagę powinny zwrócić szczególną uwagę osoby z nadciśnieniem czy problemami z glikemią.
Jaki rodzaj śledzi jest najlepszy do zalewy octowej?
Wybór odpowiedniego rodzaju śledzi do zalewy octowej może mieć duży wpływ na ostateczny smak tej potrawy.
Oto nasze dwie propozycje:
- Filety śledziowe z solą z beczki: Jest to produkt, który już przeszedł wstępny proces solenia, co sprawia, że są one nieco bardziej słone w smaku. Jeśli zdecydujesz się na ich użycie, warto zmniejszyć ilość soli w zalewie, aby nie były zbyt słone. Aby pozbyć się nadmiaru soli, należy przed przygotowaniem namoczyć je w mleku lub wodzie.
- Śledzie a’la matjas: Możesz je kupić w opakowaniach. Są bardziej delikatne i mają lekko słodki smak. Idealnie pasują do przygotowania w słodko-kwaśnej octowej zalewie. Aby zachować ich strukturę i smak, warto skrócić czas marynowania.
Jeśli zdecydujesz się na zakup śledzi w opakowaniu, sprawdź koniecznie termin przydatności i czy opakowanie jest szczelne.
Filety powinny być jasne i błyszczące, bez żółtych lub brązowych plam. Ich tekstura powinna być elastyczna, a nie rozpadająca się.
Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? A może masz pomysł jak go zmodyfikować? Podziel się swoją opinią w komentarzach! 🧑🍳 💬