Ciasto ze śliwkami łączy w sobie słodycz ciasta z delikatną nutą kwaskowatości śliwek.
Kruchy spód i chrupiąca, maślana kruszonka idealnie komponują się z rozpływającym się w ustach śliwkowym nadzieniem.
Wsuwaj Porady
Jak zrobić ciasto ze śliwkami z kruszonką?
Przygotowanie ciasta ze śliwkami i kruszonką zacznij od wyrobienia podstawowego ciasta, na które połóż pokrojone śliwki obtoczone w cukrze i cynamonie.
Na koniec posyp śliwki kruszonką z masła, mąki, cukru i cynamonu.
Piecz do momentu, aż kruszonka stanie się złocista.
Jak się kładzie śliwki na ciasto i w czym trzeba je obtoczyć?
Aby śliwki idealnie komponowały się z ciastem, warto przestrzegać kilku zasad podczas ich układania:
- Umyte i osuszone śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Jeśli śliwki są duże, możesz pokroić je na ćwiartki.
- Śliwki najlepiej układaj na cieście skórką do dołu, miąższem do góry. Dzięki temu miąższ nie przywiera do ciasta, a śliwki lepiej zachowują kształt podczas pieczenia.
- Śliwki układaj w równych odstępach, lekko dociskając do ciasta. Staraj się równomiernie rozłożyć owoce po całej powierzchni, aby każda porcja ciasta miała śliwkowy akcent.
- Przed ułożeniem na cieście, śliwki warto obtoczyć w mące ziemniaczanej lub kukurydzianej. Zamiast tego, możesz nią delikatnie posypać spód. Pomaga to wchłonąć nadmiar soku, zapobiegając rozmoknięciu ciasta.
Czy trzeba rozmrażać śliwki do ciasta?
Tak, mrożone śliwki należy rozmrozić przed użyciem w cieście.
Po rozmrożeniu, odsącz śliwki z nadmiaru soku na sitku lub papierowym ręczniku.
Dzięki temu ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, a śliwki nie spowodują, że stanie się zbyt wilgotne lub zakalcowate.