Onigiri to tradycyjna japońska przekąska zrobiona z trzech składników: ryżu, nadzienia oraz arkuszy wodorostów nori.
Możesz przygotować do niej różnorodne nadzienie, takie jak marynowana morela umeboshi, łosoś, ikra, a nawet proste mieszanki jak tuńczyk z majonezem, czy ogórek z sosem sojowym.
Onigiri jest nie tylko pysznym, ale i praktycznym daniem, idealnym na szybką, zdrową przekąskę, czy pożywne śniadanie.
Sprawdź nasz smaczny i prosty przepis na onigiri z tuńczykiem i ogórkiem i zobacz, jak je przygotować w swojej kuchni.
Wsuwaj Porady
Co dodać do onigiri?
Wybór nadzienia do onigiri pozwala na eksperymentowanie i dostosowanie tej smacznej przekąski do indywidualnych gustów.
Oto kilka naszych propozycji:
- Umeboshi (japońskie morele marynowane w soli o charakterystycznym słono-kwaśnym smaku)
- Łosoś shiozake: solony łosoś (możesz również użyć grillowanego łososia)
- Katsuobushi (płatki rybne bonito)
- Shio kombu (słone wodorosty kombu)
- Ikra dorsza
- Marynowana tykwa
- Tuńczyk w zalewie własnej z majonezem
- Warzywa (papryka, ogórek, awokado, marchewka, kalarepka)
Część z wybranych przez nas dodatków do onigiri możesz bez problemu kupić w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatycką żywnością.
Jak przygotować ryż do onigiri?
Przygotowanie ryżu do onigiri wymaga kilku kroków:
- Użyj specjalnego ryżu do sushi, który jest kleisty i dobrze się formuje. Możesz go kupić w supermarkecie lub w sklepie z żywnością azjatycką.
- Dobrze opłucz ryż pod zimną wodą, aż woda stanie się przejrzysta, aby usunąć nadmiar skrobi.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj stosuje się proporcję 1:1 wody do ryżu.
- Po ugotowaniu wymieszaj ryż (najlepiej drewnianą łyżką) z octem ryżowym, cukrem i solą. To nadaje ryżowi charakterystyczny smak i blask.
- Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku ryżu, możesz doprawić go mieszanką japońskich przypraw furikake.
Ryż do onigiri możesz przygotować również w najprostszej formie bez użycia zaprawy z octu, cukru oraz soli.
Czy onigiri i sushi to to samo?
Onigiri i sushi to dwa różne dania japońskiej kuchni, choć oba zawierają ryż.
Oto, czym się różnią:
- W sushi używa się ryżu przygotowanego zawsze z octem ryżowym, cukrem i solą, co nadaje mu charakterystyczny smak.
- W onigiri ryż jest zazwyczaj mniej przyprawiony, często, choć nie zawsze, podawany jest w swojej najprostszej formie.
- Sushi często zawiera rybę (surową lub wędzoną), warzywa, czasami owoc. Jest to sztuka kulinarna, gdzie estetyka jest tak samo ważna jak smak.
- Onigiri, z kolei, jest proste w formie – zwykle jest to ryż uformowany w kształt kuli lub trójkąta z różnymi nadzieniami..
- Sushi jest często podawane jako eleganckie danie, podczas gdy onigiri jest traktowane jako przekąska lub szybki do zjedzenia posiłek.
Obydwa dania są wyjątkowe i cenione w japońskiej kuchni, ale każde z nich ma swoją odrębną rolę i charakter.
Podoba Ci się ten przepis? A może masz pomysł jak go zmodyfikować? Podziel się swoją opinią w komentarzach! 🧑🍳 💬