Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to bardzo proste jednogarnkowe danie, które przygotujesz z kilku składników: ziemniaków, mięsa mielonego, sera, ziół i sosu.
To świetny pomysł na sycące i aromatyczne danie, które możesz wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami.
Zobacz w naszym smacznym i łatwym przepisie, jak ją zrobić w swojej kuchni.
Wsuwaj Porady
Czym zalać zapiekankę z ziemniaków?
Przygotowując zapiekankę z ziemniaków możesz wybrać, czym ją zalać.
Oto kilka naszych propozycji:
- Śmietana 30%: Jeśli lubisz lekkie, kremowe sosy, śmietana 30% to idealny wybór. Możesz ją wymieszać z odrobiną soli, pieprzu i ulubionymi ziołami.
- Śmietana z jajkiem: Mieszanka śmietany z jajkiem to wybór dla tych, którzy wolą jednolitą konsystencję zapiekanki, łatwą do krojenia.Ta opcja jest szczególnie polecana, jeśli wśród składników znajdują się warzywa, które mogą puścić sok, jak np. cukinia.
- Sos beszamelowy: Sos beszamelowy przygotowany na bazie masła, mąki i mleka, z dodatkiem gałki muszkatołowej, soli i pieprzu idealnie łączy się ze składnikami zapiekanki tworząc na wierzchu delikatną, złocistą skorupkę.
- Sos pomidorowy: Sos pomidorowy z dodatkiem bazylii, oregano i czosnku to wersja dla tych, którzy lubią kuchnię włoską.
Każda z tych propozycji wprowadzi wyjątkowy smak oraz teksturę do twojej zapiekanki ziemniaczanej.
Co można dodać do zapiekanki ziemniaczanej?
Do zapiekanki ziemniaczanej można dodać wiele różnych składników, aby wzbogacić jej smak i teksturę.
Oto kilka naszych pomysłów:
Warzywa:
- pokrojona w plastry lub kostkę papryka (czerwona, żółta, zielona)
- cukinia pokrojona w plastry
- brokuły lub kalafior (gotowane na parze)
- pieczarki podsmażone na patelni
- pomidorki koktajlowe
- cebula pokrojona w piórka i podsmażona na złoty kolor
Mięso i wędliny:
- podsmażone mięso mielone
- pokrojona w kostkę szynka
- kiełbasa pokrojona w plastry (wieprzowa/drobiowa/chorizo)
- boczek pokrojony w kostkę i podsmażony
Inne dodatki:
- starty ser żółty (gouda/cheddar) lub mozzarella
- pokrojony w kostkę ser feta
- świeże zioła, np. bazylia, oregano, tymianek
- ser feta
- ser pleśniowy
Przyprawy:
- papryka słodka/ostra
- curry
- oregano
- bazylia
- tymianek
- czosnek granulowany
- pieprz czarny i biały
- sól
Dodatki do zapiekanki ziemniaczanej możesz dowolnie modyfikować według swojego gustu i preferencji.
Pamiętaj, aby z nimi nie przesadzić, żeby zapiekanka nie była zbyt ciężka i mdła.
Czy do zapiekanki daje się surowe ziemniaki?
W przypadku zapiekanki ziemniaczanej, użycie surowych/podgotowanych ziemniaków zależy od przepisu i osobistych preferencji.
Oto dwa podejścia:
- Użycie surowych ziemniaków: Surowe ziemniaki można użyć w zapiekance, jeśli są pokrojone w bardzo cienkie plastry. Należy je układać warstwami, aby zapewnić równomierne opiekanie, oraz zapiekać danie wystarczająco długo.
- Podgotowanie ziemniaków przed pieczeniem: Wiele przepisów zaleca lekkie podgotowanie ziemniaków przed ich dodaniem do zapiekanki. Ten sposób przygotowywania zapiekanki sprawi, że ziemniaki będą miękkie i gotowe razem z resztą składników.
Jeśli dysponujesz ostrym nożem lub mandoliną do cienkiego krojenia i masz pewność, że zapiekanka będzie w piekarniku wystarczająco długo, użycie surowych ziemniaków również może dać doskonałe rezultaty.
Czy zapiekankę piec pod przykryciem, czy bez?
Zapiekankę ziemniaczaną możesz piec zarówno pod przykryciem, jak i bez.
- Pieczenie pod przykryciem sprawia, że ciepło zatrzymuje się w naczyniu, co sprawia, że składniki są soczyste i miękkie. To dobre rozwiązanie, jeśli chcesz, aby składniki nie straciły zbyt wiele wilgoci.
- Pieczenie bez przykrycia zapewnia, że wierzch zapiekanki stanie się chrupiący i złocisty.
Jeśli obawiasz się, że zapiekanka może być zbyt sucha lub chcesz, żeby składniki w środku były bardziej soczyste, możesz zacząć pieczenie z przykryciem, a następnie je zdjąć na końcowe 10-15 minut, aby wierzch ładnie się zapiekł.
Więcej przepisów
Podoba Ci się ten przepis? A może masz pomysł jak go zmodyfikować? Podziel się swoją opinią w komentarzach! 🧑🍳 💬