Zupa fasolowa to sycące i rozgrzewające danie tradycyjnej kuchni polskiej.
Swój smak i konsystencję zawdzięcza połączeniu wywaru mięsnego, białej fasoli, warzywom korzeniowym oraz dodatkowi aromatycznych przypraw.
Jeśli lubisz głęboki, wędzony aromat, możesz dodać do niej wędzone żeberka, kiełbasę czy boczek.
W naszym przepisie pokażemy ci, jak przygotować garnek pysznej domowej zupy z fasolą z puszki w roli głównej.
Szukasz pomysłów na szybki lunch?
Sprawdź nasz ebook!
Znajdziesz w nim 10 inspiracji na szybkie i smaczne dania do biura lub szkoły!
Wsuwaj Porady
Co dodać do zupy fasolowej, żeby była dobra?
Jeśli chcesz żeby zupa fasolowa była dobra i pełna smaku, dodaj do niej kilka prostych składników:
- Wędzone mięso: Dodatek wędzonych żeberek, boczku czy kiełbasy nadaje zupie intensywnego, dymnego smaku.
- Przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i cząber to przyprawy, które podkreślają smak fasoli i dodają zupie wyrazistości.
- Warzywa: Marchew, pietruszka, seler i ziemniaki wzbogacają zupę o dodatkowe nuty smakowe oraz wartości odżywcze.
- Czosnek i cebula: Dodają zupie głębi smaku i aromatu.
- Koncentrat pomidorowy: Delikatnie zakwasza zupę i nadaje jej przyjemny kolor oraz smak.
Przed podaniem zupy fasolowej, odstaw ją na minimum pół godziny, aby smaki dobrze się przegryzły.
Czy do fasolowej dodaje się ziemniaki?
Tak, do zupy fasolowej warto dodać ziemniaki aby zupa była bardziej treściwa i sycąca.
Ziemniaki dodają również delikatnej konsystencji oraz wzbogacają smak potrawy.
W tradycyjnych przepisach na zupę fasolową ziemniaki są jednym z podstawowych składników, obok fasoli, warzyw korzeniowych i przypraw.
Z jakiej fasoli przygotować zupę fasolową?
Zupa fasolową możesz przygotować z różnych odmian fasoli:
- Fasola biała: Klasyczna biała fasola jest częstym składnikiem zupy fasolowej. Jej delikatny smak i kremowa konsystencja doskonale komponują się z pozostałym składnikami.
- Fasola „Piękny Jaś”: Duże, białe ziarn Jaś” o delikatnie maślanym smaku idealnie pasują do sycących zup.
- Fasola czerwona: Choć rzadziej stosowana w tradycyjnych polskich przepisach, możesz jej użyć aby wprowadzić nieco inny smak i kolor do zupy.
Możesz również użyć fasoli z puszki, dzięki czemu skrócisz czas przygotowania zupy. Fasola z puszki nie wymaga wcześniejszego namaczania ani długiego gotowania i smakuje równie dobrze, jak tradycyjnie gotowana fasola.
Podoba Ci się ten przepis? A może masz pomysł jak go zmodyfikować? Podziel się swoją opinią w komentarzach! 🧑🍳 💬