Bigos wigilijny to danie, które warto podać na świątecznym stole.
Tradycyjnie przygotowany wigilijny bigos nie zawiera mięsa, a swój wyśmienity smak i aromat zawdzięcza dodatkowi suszonych grzybów i śliwek.
Zajrzyj do naszego przepisu i sprawdź, jak krok po kroku możesz go zrobić.
W tym artykule znajdziesz:
- Przepis na bigos wigilijny z grzybami i śliwkami
- Wsuwaj Porady
Wsuwaj Porady
Czy bigos jest daniem wigilijnym?
Bigos tradycyjnie nie jest uważany za typowe danie wigilijne w Polsce.
Jednak w wielu domach, podczas Wigilii serwowana jest jego postna wersja, przygotowywana bez mięsa, ale z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek.
Ta wersja bigosu, nazywana „bigosem wigilijnym” lub „kapustą z grzybami”, stała się częścią wigilijnych tradycji w niektórych regionach Polski.
Jak zrobić wigilijny bigos?
Wigilijny bigos przygotowuje się podobnie jak tradycyjny bigos, ale bez dodatku mięsa.
Kluczem do jego smaku jest dobrze ukiszona kapusta, suszone grzyby (prawdziwki, borowiki), suszone śliwki oraz odpowiednie przyprawy, które nadają mu charakterystycznego intensywnego aromatu.
Czym doprawić wigilijny bigos?
Bigos wigilijny najlepiej doprawić solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Warto przyprawić go kilkoma suszonymi śliwkami, goździkami oraz czerwonym wytrawnym winem, które nadadzą mu słodkawego smaku i korzennej nuty.
Pamiętaj aby nie wylewać wody po moczeniu grzybów, ponieważ dodana w trakcie gotowania, nadaje bigosowi głębi smaku.
Ile dni przed Wigilią zrobić bigos?
Bigos, podobnie jak wiele innych potraw, smakuje lepiej, gdy ma czas, aby “przegryźć się”.
Dlatego warto przygotować go przynajmniej 1-2 dni przed Wigilią, a następnie przechowywać w chłodnym miejscu.
Więcej przepisów
Podoba Ci się ten przepis? A może masz pomysł jak go zmodyfikować? Podziel się swoją opinią w komentarzach! 🧑🍳 💬